Nordstjernen Aabybro (1)

Udført af billedhuggeren Kurt Tegtmeier, 1950. Land art ved omfartvejen ved rundkørsel i Aabybro.

Billede af skulpturen Nordstjernen

Selve land art projektet er fra 2004, hvor billedhuggeren Kurt Tegtmeier skabte Danmarks første land art kunstværk. En trist rundkørsel blev til et bølgende hav af bløde grønne bakker. Et selvstændigt landskab af græsbeklædte høje, udfylder rundkørslens midte og på den nordlige side af vejen, løber de græsbeklædte bakker for til sidste at forenes i skulpturen Nordstjernen.

Nordstjernen er en 18 tons gennemskåret kugle i rustrødt corton stål, som i forbifarten opleves som to forskudte halvkugler i rotation om hinanden og deres egen akse. Står man på jorden under skulpturen, kan man kigge op gennem en rørformet kile og med lidt held - om natten - få øje på Nordstjernen.

Undervejs i skabelsen af land art projektet har Kurt Tegtmeier haft mange inspirationskilder:

"Kurt Tegtmeier forklarer, at han er blevet inspireret af mange forskellige steder. Udsmykningen i Aabybro er således resultatet af de mange synsindtryk, han har modtaget livet igennem, lige fra barndommens gåture langs med Vesterhavet til spejlinger i en kanal i hovedstaden. Hvorfor jernskulpturen lige netop har fået sin form har han ikke et skræddersyet svar på. Skulle han alligevel gøre et forsøg, kunne svaret være, at det er en frugt. Selv foreslog han på et tidligt tidspunkt i projektet, at navnet kunne være Man gøder Jorden Og Høster Dens Frugt". Fra artiklen Landskab midt i landskabet.

Citatet fra artiklen er fra først i processen, senere kom selve skulpturen til at hedde Nordstjernen, eftersom hvis man placerer sig midt under den store stålkugle, vil man i kuglens rør, kunne se Nordstjernen heraf skulpturens navn "Nordstjernen".

Brønddæksel

Billede af dæksel ved Nordstjernen

 

 

 

 

 

 

Brønddækslet bærer inskriptionen "Land  art Nordstjernen 2004
- Udført af Kurt Tegtmeier - Aabybro  Kommune og Statens Kunstfond"
og viser kunstværket i stiliseret form.

Baggrund for land  art projetket:

Tilbage i 1999, lige præcis den 11. februar, stiftedes "Komiteen for tilvejebringelse af midler til finansiering af skulpturel udsmykning i Aabybro". Det førte til, at Aabybro Kommune den 5. august 1999 kunne sende en ansøgning til Statens Kunstfond, hvor det blandt andet lød således, "at Aabybro Kommune ønskede og ønsker at medvirke til den skabende kunst og bidrage til at sikre, at alle dele af befolkningen har adgang til et varieret udbud af kunst".

Den 21. marts 2000 fik kommunen tilsagn fra Statens Kunstfond om et tilskud på ¾ af de samlede udgifter af et kunstværk. Resten af finansieringen er sket ved hjælp af lokale midler og midler fra Spar Nord Fonden.